2017. április 21., péntek

A köz jóléte 3. rész – Kötelességdemagógia nélkül

Immanuel Kant úgy vélte, az ember egész élete a kötelességek fogalma körül zajlik, szinte mindenki folyamatos vágya, hogy végre teljesíthesse a kötelességeit. Nos, Kant tévedett, ebben legalábbis. Szinte mindenki utálja a kötelességeit. Én is. Kötelességet teljesíteni unalmas, mint a kézi mosogatás, vagy a padlósúrolás fogkefével. A kötelességekről értekezni is unalmas, ezért nem olvassák ma Kantot.
Viszont Kantnak volt egy zseniális meglátása, miközben megpróbálta cáfolhatatlan matematikai alapokra helyezni az egyetemes erkölcsöt. E vállalkozása nem sikerült ugyan, de érvényesen rámutatott arra, hogy minden tettünknek globális hatása van, ezért globális magatartási szabályokra van szükség. Mára, a globális felmelegedéssel, ez a felfogás rendkívül aktuálissá vált!
Lehetséges a kötelességek állandó emlegetésével csúnyává és tömlöcszagúvá tenni az alapvetően szép és szabadságillatú emberi létet. Ám mivel a DNS-ünk kerüli a kötelességet és a tömlöcöt, ez az érvelés sosem tud átütő hatással járni, mindig a szabadságvágy kerekedik felül. Jó esetben egyensúlyi helyzetet teremtve kötelességek és jogok között.
Példa az egyensúlyra: a legtöbb ember tudja, hogy kellene adózni, ám a legtöbb ember nem adózik lelkesen. Aki igen, az szerintem beteg, abnormális. Logikus módon mindig kevesebb az adó, mint amennyinek lennie kellene. Ez egyeseket arra indít, hogy megemeljék mindenki adóját, amitől persze még kevesebb kedvünk lesz adózni. A megoldás nem azt bizonygatni, hogy mennyire szükséges a megemelt adó, hanem hogy mennyire általánosan kell adózni, alacsonyabb kulccsal. Nem keveseknek kell fejenként sok adót befizetni, hanem sokaknak fejenként keveset! Ez az érvelés nem nélkülözi ugyan a kötelesség elemét, de kellemesen hangzóvá teszi azt: ne minden tizedik utas vegyen BKV-jegyet 1000 forintért, hanem minden utas vegyen, 100 forintért. A jegyárak nem emelkednek, hanem csökkennek, ami jó hír.
A köz jólétének harmadik tényezője tehát a kötelességek kellemesen hangzóvá tétele, intelligens kommunikációval.
- vége -

1 megjegyzés:

  1. Fast Approval, Simple & Easy to Apply
    DR JAMES ERIC LENDER with Installment Loan
    Personal Loan
    Business Loan
    Loan Consolidation
    Approved loan in few hours
    Online Fund transfer services

    Please contact our financial advisor.
    Call us : 8929509036
    Whatsapp : 918929509036
    https://wa.me/918929509036
    Email financialserviceoffer876@gmail.com

    VálaszTörlés