2017. április 17., hétfő

Húsvét vs Orbán? Az aktuális konfliktusról

Hogy jelenleg konfliktus van, abban a legtöbb ember egyetért. Abban már kevésbé, hogy mi a lényege. Megpróbálom feltárni.
Brüsszelt meg kell állítani?
A „nemzeti konzultáció”-t kezdeményező Fidesz szerint igen. A bal-lib oldal szerint nincs is „Brüsszel”, Európai Unió van a maga értékrendjével és elvárásaival. A mérsékelten jobboldaliak szerint van Brüsszel, de inkább pénzes rokon, mint mumus. Szerintem Brüsszel egy tényleges hatalmi központ, és miközben szeretjük az onnan jövő pénzt, a szintén onnan ránk kényszerített menekülteket nincs okunk szeretni, ellenben jó okunk van őket nem beengedni.
A Húsvét is a bárgyú szeretet ünnepe?
Ahogy Karácsonykor beindul a kívülről „igazi” kereszténységet követelő kórus, úgy a Húsvétot is megfelelő apropónak találja, holott a Húsvét az eredendő bűnért bemutatott engesztelő áldozat ünnepe, Jézus önáldozatának és feltámadásának évfordulója. (A Pészach meg az Egyiptomból való szabadulás ünnepe.) A Húsvétnak sem ó- sem újjudaista megközelítésben nincs sok köze a menekültek befogadásához. Persze a be nem fogadásukhoz sincs. A Húsvét a legnagyobb keresztény misztériumról szól. A bárgyú szeretetnek egyáltalán nincs ünnepe, mert a bárgyú szeretet nem ünnepelendő, hanem kerülendő. A keresztényeknek nem feladatuk bárgyún szeretni.
Meg kell menteni a CEU-t?
A bezárástól meg kellene, ha valaki be akarná zárni. De nem akarja. Senki. Meg kell menteni a CEU-t attól, hogy a magyarországi egyetemekre vonatkozó szabályok rá is vonatkozzanak? Szerintem nem, mivel a CEU magyarországi egyetem.
Mit jelent, hogy Orbán szerint „a békés és derék embereknek viszket a tenyere” a CEU-mentő tüntetések jelszavait hallva? Azt, hogy kb. 1 hónap múlva újabb békemenet lesz. Miért gondolják a mérsékelt jobboldaliak, hogy Orbán „uszítás helyett nyújtson kezet”? Mert nem szeretnének beleállni ebbe a konfliktusba. Felőlük akár jöhetnek a menekültek, ha már így alakult a helyzet.
Miért is ne jöjjenek?
Az Omár-paktum miatt: Kr.u. 638-ban a hódító muszlim Omár kalifa megegyezett a szentföldi keresztényekkel, hogy békés úton átadják neki az uralmat, cserébe békében élhetnek, és zavartalanul gyakorolhatják a vallásukat. Omár ajánlata a történészek szerint vonzóbbnak tűnt a bizánci birodalom feltételeinél. Így fordulhatott elő, hogy Omár 12 ezer harcossal „hódította meg” a sok millió (kopt) keresztény lakta Egyiptomot. Mi lett a szépen hangzó ígéretekből? Az egyiptomi keresztények valójában a lassú kihalásukról kötöttek megállapodást, jelenleg 10%-os arányban élnek Egyiptomban, gyakorlatilag törvényen kívül, és az életükért rettegnek. Néhány napja követték el ellenük a sokadik robbantásos merényletet. Na, ezért nem lehet beengedni a muszlim menekülteket Európába. Van, aki nem ismeri a történelmet. Van, aki ismeri, de nem tanul belőle. Olyan azonban nincs, aki még egy gyanútlan néppel alá tudná íratni a lassú halálos ítéletét. Ebből indul ki Orbán stratégiája. Ha valakinek sikerül meggyőzni a jeruzsálemi főrabbit, hogy fogadjon be pár millió „békés, toleráns" náci menekülteket, akkor a muszlim menekültek helyzete is újragondolható. Addig azonban a menekültügyi konfliktust Orbán nyeri, és nem a bárgyú szeretet népszerűsítői.
Sokan sokféleképpen látják, miért nem kellene Orbánnak győznie ebben a konfliktusban. A döntő motívumot, az Omárral kötött katasztrofális paktum történelmi leckéjét azonban csak kevesen tudatosították eddig. Minél többen csodálkoznak rá a múlt tanulságára, annál kevesebben lepődnek majd meg Orbán intézkedésein és sikerén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése