2017. április 17., hétfő

Húsvét vs Orbán? Az aktuális konfliktusról

Hogy jelenleg konfliktus van, abban a legtöbb ember egyetért. Abban már kevésbé, hogy mi a lényege. Megpróbálom feltárni.
Brüsszelt meg kell állítani?
A „nemzeti konzultáció”-t kezdeményező Fidesz szerint igen. A bal-lib oldal szerint nincs is „Brüsszel”, Európai Unió van a maga értékrendjével és elvárásaival. A mérsékelten jobboldaliak szerint van Brüsszel, de inkább pénzes rokon, mint mumus. Szerintem Brüsszel egy tényleges hatalmi központ, és miközben szeretjük az onnan jövő pénzt, a szintén onnan ránk kényszerített menekülteket nincs okunk szeretni, ellenben jó okunk van őket nem beengedni.
A Húsvét is a bárgyú szeretet ünnepe?
Ahogy Karácsonykor beindul a kívülről „igazi” kereszténységet követelő kórus, úgy a Húsvétot is megfelelő apropónak találja, holott a Húsvét az eredendő bűnért bemutatott engesztelő áldozat ünnepe, Jézus önáldozatának és feltámadásának évfordulója. (A Pészach meg az Egyiptomból való szabadulás ünnepe.) A Húsvétnak sem ó- sem újjudaista megközelítésben nincs sok köze a menekültek befogadásához. Persze a be nem fogadásukhoz sincs. A Húsvét a legnagyobb keresztény misztériumról szól. A bárgyú szeretetnek egyáltalán nincs ünnepe, mert a bárgyú szeretet nem ünnepelendő, hanem kerülendő. A keresztényeknek nem feladatuk bárgyún szeretni.
Meg kell menteni a CEU-t?
A bezárástól meg kellene, ha valaki be akarná zárni. De nem akarja. Senki. Meg kell menteni a CEU-t attól, hogy a magyarországi egyetemekre vonatkozó szabályok rá is vonatkozzanak? Szerintem nem, mivel a CEU magyarországi egyetem.
Mit jelent, hogy Orbán szerint „a békés és derék embereknek viszket a tenyere” a CEU-mentő tüntetések jelszavait hallva? Azt, hogy kb. 1 hónap múlva újabb békemenet lesz. Miért gondolják a mérsékelt jobboldaliak, hogy Orbán „uszítás helyett nyújtson kezet”? Mert nem szeretnének beleállni ebbe a konfliktusba. Felőlük akár jöhetnek a menekültek, ha már így alakult a helyzet.
Miért is ne jöjjenek?
Az Omár-paktum miatt: Kr.u. 638-ban a hódító muszlim Omár kalifa megegyezett a szentföldi keresztényekkel, hogy békés úton átadják neki az uralmat, cserébe békében élhetnek, és zavartalanul gyakorolhatják a vallásukat. Omár ajánlata a történészek szerint vonzóbbnak tűnt a bizánci birodalom feltételeinél. Így fordulhatott elő, hogy Omár 12 ezer harcossal „hódította meg” a sok millió (kopt) keresztény lakta Egyiptomot. Mi lett a szépen hangzó ígéretekből? Az egyiptomi keresztények valójában a lassú kihalásukról kötöttek megállapodást, jelenleg 10%-os arányban élnek Egyiptomban, gyakorlatilag törvényen kívül, és az életükért rettegnek. Néhány napja követték el ellenük a sokadik robbantásos merényletet. Na, ezért nem lehet beengedni a muszlim menekülteket Európába. Van, aki nem ismeri a történelmet. Van, aki ismeri, de nem tanul belőle. Olyan azonban nincs, aki még egy gyanútlan néppel alá tudná íratni a lassú halálos ítéletét. Ebből indul ki Orbán stratégiája. Ha valakinek sikerül meggyőzni a jeruzsálemi főrabbit, hogy fogadjon be pár millió „békés, toleráns" náci menekülteket, akkor a muszlim menekültek helyzete is újragondolható. Addig azonban a menekültügyi konfliktust Orbán nyeri, és nem a bárgyú szeretet népszerűsítői.
Sokan sokféleképpen látják, miért nem kellene Orbánnak győznie ebben a konfliktusban. A döntő motívumot, az Omárral kötött katasztrofális paktum történelmi leckéjét azonban csak kevesen tudatosították eddig. Minél többen csodálkoznak rá a múlt tanulságára, annál kevesebben lepődnek majd meg Orbán intézkedésein és sikerén.

1 megjegyzés:

  1. Fast Approval, Simple & Easy to Apply
    DR JAMES ERIC LENDER with Installment Loan
    Personal Loan
    Business Loan
    Loan Consolidation
    Approved loan in few hours
    Online Fund transfer services

    Please contact our financial advisor.
    Call us : 8929509036
    Whatsapp : 918929509036
    https://wa.me/918929509036
    Email financialserviceoffer876@gmail.com

    VálaszTörlés