2016. szeptember 17., szombat

A törvényesség keretei 3. rész

Az előzőekből következik, hogy helytelen az aktuális törvények betartását elégnek vélni. Kisebbségek szoktak úgy nyilatkozni, hogy betartják a törvényeket, a többihez senkinek semmi köze. Ez nincs így. Nem a törvényt, hanem a Társadalmi Igazság intuitív érzetét kell betartani. Aki ehhez nem alkalmazkodik, bajba kerül, függetlenül a „törvényességétől".

Meddig nőhet a feszültség a Társadalmi Igazság intuitív érzete és a törvényekre hivatkozó gyakorlat között? Egészen a forradalomig vagy a pogromig. A feszültség mértéke attól függ, milyen erős a karhatalom és a törvényességet képviselő elit érdekérvényesítő képessége.

Ha a feszültség már nagyon nagy a jogszabályok betűje, a társadalmi elit nyomása és a Társadalmi Igazságosság intuitív érzete között, akkor a rend egyszer csak felbomlik, és kitör a forradalom/pogrom. Az elit jól teszi, ha nem várja meg ezt a pillanatot, hanem jóval korábban hozzáigazítja a törvényt a Társadalmi Igazságosság intuitív érzetéhez. Persze a tömeg is jól teszi, ha a lehető legpontosabban artikulálja az igényeit, mert azok így könnyebben teljesíthetők. A tömegek lényeges és jogos szükségletei hosszú távon kielégítendők, mégpedig jogszabályi reformmal egybekötve, ennek nincs alternatívája.

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése