2016. szeptember 12., hétfő

Variációk népszavazásra

Az október 2-i migrációs népszavazáson való részvételt fontolgatók számára összeállítottam egy logikai sémát, amelyben kiértékelhetők a lehetséges forgatókönyvek. Nem célom bárkit meggyőzni, hogy így - vagy úgy - szavazzon. Az a célom, hogy bárhogy is szavaz az illető, azt logikailag átgondoltan tegye.

Az elemzés előfeltétele, hogy a választó rendelkezzen legalább intuitív állásonttal arról, hogy Brüsszel képes-e Európa számára hasznos módon kezelni a migrációs problémát.

1. Ha a választó úgy véli, Brüsszel nem képes Európa számára hasznos módon kezelni a migrációt, akkor az alábbi lehetőségek adódnak számára.
a. Részt vesz, és nemmel szavaz: ezzel babérkoszorút (zöld++ lámpát) ad a fidesznek, és zöld utat Európa - személyes véleménye szerinti - javának.
b. Részt vesz, és érvénytelen szavazatot ad le: ezzel sárga lapot ad a Fidesznek, és zöld lámpát a - szerinte - európai érdek képviseletének.
c. Nem vesz részt: ezzel piros lapot ad a Fidesznek, és sárga lámpát a - szerinte - Európai érdek képviseletének.
d. Részt vesz, és igennel szavaz: ezzel piros lapot ad a Fidesznek, és piros lámpát a - szerinte - Európai érdek képviseletének.

2. Ha a választó úgy véli, Brüsszel képes Európa számára hasznos módon kezelni a migrációt, akkor az alábbi lehetőségek adódnak.
a. Részt vesz, és igennel szavaz: ezzel piros lapot ad a Fidesznek, és zöld utat a - szerinte - Európai érdek érvényesülésének.
b. Nem vesz részt: ezzel szintén piros lapot ad a Fidesznek, és zöld utat a - szerinte - Európai érdek érvényesülésének.
c. Részt vesz, és érvénytelen szavazatot ad le: ezzel sárga lapot ad a Fidesznek, és sárga lámpát a - szerinte - európai érdek érvényesülésének.
d. Részt vesz, és nemmel szavaz: ezzel zöld++ lámpát ad a Fidesznek, és piros lámpát a - szerinte - európai érdek érvényesülésének.

Vannak még további variációk (pl. lehet nemmel szavazni olyan alapon is, hogy Brüsszel képes kezelni a migrációt, de attól még kérdezze meg a nemzeti parlamenteket a betelepítésről), ám ezek már szakértői tájékozottságot feltételeznek, és egy szakértőnek nem sok újat mond egy enyémhez hasonló elemzés. Jó fontolgatást és szavazást (vagy távol maradást) mindenkinek.

A blog rendszeres olvasói persze tudják, hogy az álláspontom messze nem semleges a jólétünk szempontjából, a következő posztban fejtem ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése