2023. október 8., vasárnap

Palesztinkérdés, újra

Az Izrael elleni támadáshullám újra felszínre hozta az évtizedes alaptémát: kié az a terület? Hogyan tudnának egymás mellett élni békében és jólétben? Valamint a praktikus problémákat: az izraeli hírszerzést ezúttal teljesen kicselezték; és ha visszavágnak, hogyan, milyen következményekkel? Továbbá az alapvető ellentmondásokat: a palesztinok antiszemita tüntetéseket tartanak; és az európai baloldal ezt tűri vagy egyenesen támogatja.
Azt, hogy a Biblia szerint 'erec Jiszráél' (Izrael földje) a zsidóké (a mainál úgy tízszer nagyobb méretben) nehéz lenne vitatni, csakhogy mai gyakorlat szerint egy területet meg kell tölteni létszámmal, meg kell védeni, és nemzetközi mércével elfogadhatóan biztosítani kell az ott élő kisebbségek jogait. Ebből egyedül a középső követelmény teljesül, következésképp Izrael helyzete minimum billeg. Katonai eszközökkel megtartani pedig - történelmi tapasztalatok szerint - nem a tartós siker receptje.
A palesztinokkal békés jólétben együttélni viszont a jelek szerint lehetetlen, amíg minden mosoly mögött a megsemmisítés hátsó szándéka bújkál, amíg minden átmeneti béke csak felkészülés az újabb, a végső, a mindent elsöprő nagy támadásra. Már elég régóta ez a séma, lassan el lehet fogadni, hogy ami engesztelhetetlen, pusztító gyűlöletnek látszik, az bizony az, és nem a gyenge áldozat jámbor békepárti bégetése. A báránybőrből rendre előkerülnek a rakéták.
A baloldal még nem látja, mekkora csapdába került a palesztinok melletti egyoldalú kiállással: hagyományosan a gyengébb felet és a nemzetköziséget igyekszik támogatni, ám ebben a konfliktusban a nemzetközibb fél nem feltétlenül a gyengébb, sőt. Ezt világossá teszik a palesztin tüntetések.
A baloldal palesztin pártisága önmegsemmisítő identitászavarhoz vezethet. Mi lenne a megoldás? Határozott fenntarthatósági kiállás: egyik félnek sincs maradéktalanul igaza, mindkettőnek engednie kell az együttélés érdekében, egyik sem fenyegetheti a másik nemzeti létét, de az alapvető egyéni jogait sem! Erre kell baloldali gombot varrni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése