2023. október 27., péntek

Requiem Svédországért

Svédország kiutasítja azt az iraki menekültet, aki a Korán-égetések mögött áll. Mert "kiderült", hogy valótlan adatokat adott meg a menedékkérelmében... amit aligha vizsgáltak volna, ha nem éget Koránt. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket lásd lentebb.
A svéd hatóságok így de facto behódoltak az európaiatlan, nyugatiatlan kulturális nyomásnak, más szóval, iszlamizálódtak. Sorok között elismerték, hogy a szólásszabadság határa a muszlim szelektív hiperérzékenység. Általában szólásszabadság van. Kivéve, ha muszlim érzékenység merül fel, mert akkor már nincs. Miért szelektív az érzékenység? És miért hiper-?
Képzeljük el, hogy holnap a fővárosi Blaha Lujza téren Újszövetséget égetnek. Na, az ellen nem lesz muszlim tiltakozás, mivel az érzékenység szelektív. Nem általában a szentnek tartott könyvek égetésével van gondjuk, csak egy ilyenével. Keresztény tiltakozás meg várható, de békés módon. Világos, hogy egy Újszövetség-égetés nem helyes, nem is kulturált. Ám garantáltan nem kerülnek elő kalasnyikovok, kézigránátok, molotovkoktélok, böllérkések. Nem lesnek terroristák az égetők "fajtájára" pl. a horvát tengerparton, hogy elégtételt vegyenek. Nem ordítják támadás közben, hogy "Jézusu akbár"...
Ebből ki is derül, mi az a nyugati civilizációs többletérték, ami a muszlimok miatt veszélybe került Európában, és amit a svédek de facto feladni látszanak. Sőt amit, ha belegondolunk, a dánok már évekkel ezelőtt feladtak: kétszer-háromszor újraközölték a Mohamed-karikatúrákat, aztán - tekintettel a terrorveszélyre - csendben lapítani kezdtek. Becsicskultak. Szóljon a requiem értük is.
Mondjunk nemet az iszlamofóbiára? Ne sértsünk meg más kultúrákat? Pontosan: Korán-égetés esetén világos, hogy azt is helytelenítjük, és nagyon helyes, ha békésen tiltakoznak/tiltakozunk ellene. Békésen... ez a nyugati civilizáció egyik kulcsfogalma. Nem gondoltuk volna pár évtizede, hogy magyarázni kell, de ma szükségesnek látszik.
Az égető irakira visszatérve: rejtély, mi mozgatja. Ám ha egyáltalán sikerül kiutasítani (épp halasztják), akkor hová? Belgiumba, mint pár hónapja a brüsszeli merénylőt?
A svéd és a dán requiem után jön a belga, francia, német? Aztán a Requiem Európáért?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése