2023. október 17., kedd

A hervadó kanadai fű tanulságai

Válságban a Kanadában pár éve legalizált szabadidős cannabis-ipar - tudósít a BBC.
Az okok: 1. szabályozott és ellenőrzött anyagról van szó, zárjegyes csomagolásban. 2. Nincs világméretű exportpiac. 3. Nem lehet úgy reklámozni, mint egy átlagos kereskedelmi terméket. 4. A helyi túltermelésre nincs elég kereslet. 5. Az illegális változat olcsóbb, gyakran erősebb is. 6. A cannabis-forgalom harmada továbbra is illegális, miközben az állam kényes egyensúlyra törekszik a "már legális" és a "vonzó a tömegeknek" végpontok között.
Tanulság: a cannabis legalizálása nem oldja meg a kiinduló problémát, ellenben új problémákat hoz elő. A hatóságok sem gondolják, hogy a fűfogyasztás jó, csak nem akarják szigorúan büntetni. Az egyharmadnyi illegális forgalom ellen mégis kénytelenek valahogyan fellépni.
Úgy tűnik, Kanada adott a palacsintának egy jó nagy pofont.
Megoldást hozhat a háromosztatú gondolkodás, miszerint a tilos és a szabad kategória között van egy "sem ez, sem az" középső terület, ami elvben büntetett, a gyakorlatban meg nem elrettentő erővel az.
Amennyire jó a dichotóm (ellentétpárokban folytatott) nyugati gondolkodás a technika területén, annyira nem alkalmas a kényes kérdések szabályozására. A dichotómiából ugyanis az következne, hogy a cannabis vagy legyen tiltott és szankcionált, vagy legyen szabaddá téve.
Kanada példája arra int, hogy ebben a kettősségben a probléma nem kezelhető jobbban, mint ha csupán elmarad az elrettentő fellépés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése