2015. november 1., vasárnap

Terror ellen - logikával?

Bármilyen hihetetlen, a terrorizmus beszüntethető logikával.

Unod a bombatámadásokat, a merényleteket, sajnálod az ártatlan áldozatokat, így a pár napja lezuhant orosz gép 224 utasát? Vesd be a logika nevű tömegjóléti eszközt a terror ellen.

A terrornak számos előfeltétele van: 1. megtámadható célcsoport; 2. elszánt terroristák; 3. logisztika; 4. pénz; 5. közösségi támogatás; 6 jogosnak érzett ügy. Logikánkat kizárólag a 6. pont ellen fordítjuk, mert attól függ az összes többi.

Amíg van jogosnak érzett ügy, addig van és lesz terrorizmus. Amint nincs jogosnak érzett ügy, megszűnik a terrorizmus. Egy ügy attól érződik jogosnak, hogy elég sokan jogosnak érzik. Ha csak egy maroknyi ember érzi annak, nem lesz cselekvésképes. Maroknyi emberrel lehet bankot rabolni, de nem lehet „jogos" ügyért terrorcselekményeket elkövetni, mert nincs hozzá közösségi támogatás. A bankrablókat nem védik a környékükön lakók, a terroristákat viszont igen. Valójában ez a terror kulcsa: a terroristákat támogatja a lakosság, mert jogosnak érzi az ügyüket.

Az Iszlám Államról ma illik úgy vélni, hogy a muszlimok marginális kisebbsége támogatja. Ha így lenne, az Iszlám Állam rég megszűnt volna. Ellenben terjed, tehát a muszlimok többségének kell támogatnia, másképp az ügy nem működhetne. Szedjük össze a bátorságunkat, nézzünk szembe a lehetőséggel, hogy az Iszlám Állam mögött a szunniták többségi támogatása áll, erkölcsi és anyagi értelemben. A legnagyobb jóindulattal annyit mondok csak, hogy a nemzetközi média talán konstruktív füllentésnek szánta az ellenkező értelmű híreit. Dekódoljuk a valóságot.

Eleget lehet tenni az Iszlám Állam és a mögötte álló szunni közvélemény jogosnak érzett követeléseinek? Igen. Irak középső területét akarják szunni iszlám kalifátussá tenni. Legyen. Dél-Irakban ugyanis a siíták vannak többségben, és eddig elnyomták a szunnitákat. Az USA megpróbált Irakból demokratikus államot csinálni, de az általa kinevezett siíta bábvezető ezt elszabotálta, a siítákat hozta előnybe az országos szinten többségben lévő szunnitákkal szemben. Az USA ezt tehetetlenül tűrte, így ösztönözte a szunnitákat az Iszlám Állam létrehozására. Ha már így alakult, legyen Iszlám Kalifátus Irak középső területén, ugyanis a szunnik azt akarják.

Észak-Irakot (ami valójában Dél-Kurdisztán) a kurdok követelik maguknak, és szintén készek terrorcselekményekre, míg meg nem kapják. Az USA eszközként használta a kurdokat és a törököket az Iszlám Állam ellen, de az eszközök összeütköztek egymással. A törökök sundabundán a kurdokat bombázzák, a kurdok pedig vissza akarják foglalni az országukat a törököktől, az irániaktól, az irakiaktól és a szírektől. Kurdisztánon négy állam osztozik, mind a négyben terrortámadások várhatók addig, amíg a kurdok többsége jogosnak érzi a függetlenség ügyét. Legyen független Kurdisztán, Szíria, Irán és Törökország mondjon le a jogtalanul megszállva tartott területekről. Egyből véget ér a terror a régióban.

Hasonló a helyzet világméretekben: ahol tömegek érzik magukat jogfosztottnak, ott terrorra lehet számítani. De miért akarnánk tömegeket jogfosztott állapotban tartani? Nagyhatalmi érdekből? A közvélemény garantáltan nem támogatja az ilyesmit. Gazdasági érdekből? A közvélemény ezt sem támogatja, ha nyilvánosságra kerül. Ki választja a nagyhatalmak kormányát? A hazai közvélemény. Ki szabályozza a gazdaságot? A kormányok. Kinek a kezében van a megoldás? Az érintett országok hazai közvéleményének kezében.

Üdvös lenne, ha tudatosítanák ezt a franciák, a Nemzetgyűlésük most szavazta le a kisebbségi nyelvhasználatot. Franciaország diplomáciai súlya miatt ennek kihatása lesz Dél-Baszkföld, Katalónia, Székelyföld és Kelet-Ukrajna nyelvhasználatára is, vagyis a helyzet átmenetileg romlani fog. Nem tartósan, mert a világ fejlődésének iránya egyértelmű. Francia polgártársainkra vár a feladat, hogy a világ sorsáért felelősséget vállalva  gatyába rázzák a Nemzetgyűlésüket.

Valójában semmi akadálya nincs annak, hogy bolygónk összes sértett csoportja megkapja azokat a jogokat, amelyeket követel, és amelyek alapos megfontolás szerint járnak neki. A sértett csoportok nem akarnak feltétlenül függetlenséget, többnyire megelégszenek nyelvi-kulturális jogokkal, teljes vagy részleges autonómiával is. Amint ezt megkapják, a terrornak vége, egyszer és mindenkorra.

Tudatosítsuk, hogy ez a logikai útvonal járható. Induljunk el rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése