2015. november 2., hétfő

Kinek-kinek a maga igazsága?

Kérem az olvasókat, hogy Argosz-szemmel figyeljék az alábbi soraimat, hátha csalok.

Trendi és kényelmes megoldásnak tűnhet, hogy nincs nagybetűs Igazság, csak egyenrangú kisbetűs igazságok vannak. Ám ez belső ellentmondáshoz vezet: az igazságok egyenrangúsága kisbetűs vagy nagybetűs igazság? Egyik változat sem működik.

Ha kisbetűs, akkor egyenrangú a többi kisbetűs igazsággal, vagyis aki szerint van nagybetűs Igazság, az nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja. Egy valóban egyenrangú igazságokból álló rendszer kénytelen tolerálni a vélt nagybetűs Igazságot. Ami automatikusan oda vezet, hogy a magabiztosan képviselt nagybetűs Igazság versenyelőnybe kerül a többi kisbetűs igazsághoz képest, és nem tudunk vele szemben alternatív nagybetűs Igazságot hangoztatni.

Ha az igazságok egyenrangúságát nagybetűs Igazságnak tételezzük, akkor pedig máris elismertük, hogy van nagybetűs Igazság, azaz megcáfoltuk a saját álláspontunkat. A kényelmes megoldás máris kényelmetlenné vált.

Mi van, ha azt mondjuk, hogy a „minden igazság kisbetűs és egyenrangú" állítás metaállítás, egy szinttel a többi felett van, ezért lehet nagybetűs? Nem segít, mert akármilyen szintű, a nagybetűs Igazságot nem ártana valamivel alátámasztani, és sajnos nincs mivel. Az, hogy a többi nagybetűsnek vélt Igazságot sem sikerül elfogadható módon alátámasztani, épp arra utal, hogy csak kisbetűs igazságok vannak. Vagyis az egyenrangúság vélelme kényszerűen kisbetűs igazság, a gyakorlatban nem képes versenyre kelni egy nagybetűsnek tételezett Igazsággal.

Mi van, ha a „minden igazság kisbetűs és egyenrangú" állítás egy rendszerközi összefüggés, és mint ilyen, mégis csak nagybetűs Igazság? Mondhatjuk, hogy bár közvetlenül nem igazolható, a priori belátással nagybetűsnek tekinthető? Nem mondhatjuk, mert minden nagybetűs Igazság hordozója a priori belátásra apellál alátámasztás helyett, így ha elfogadjuk, hogy a priori belátással nagybetűssé válhat egy Igazság, akkor mindenki vélt nagybetűs Igazságát is automatikusan nagybetűssé tesszük, így ezen a logikai útvonalon újra önellentmondásba kerülünk.

Mi van, ha a gyakorlati hasznosságra hivatkozva azt mondjuk, hogy „nem tudjuk ugyan, van-e nagybetűs Igazság, de tapasztalatunk szerint a nagybetűs Igazságok vitájába sokan bele szoktak halni, ezért viselkedjünk úgy, mintha minden igazság kisbetűs és egyenrangú lenne"? Ez is eredménytelen, mert egyrészt kiléptünk a logikai keretből, másrészt általában a nagybetűsnek vélt Igazság hordozója is meg van róla győződve, hogy az ő Igazsága a leghasznosabb. A hasznosság mércéjére hivatkozva szintén a vélt nagybetűs Igazság kerül előnybe.

Összegezve: az igazságok terén óhajtott tolerancia szükségképpen tehetetlenséghez vezet. A kisbetűs igazságokat tételező ember kénytelen tűrni a nagybetűsnek vélt Igazság intoleranciáját, különben következetlenné, azaz önkényessé válik. Furcsa lenne a vélt önkény ellen érvényes hivatkozás nélkül, egy alternatív önkény nevében fellépni. A gyakorlatban persze a legtöbb ember következetlenül intoleráns akkor is, ha formálisan a levezetetlen alapú toleranciára hivatkozik.

Csaltam-e valahol?

A téma iránt bővebben érdeklődők figyelmébe ajánlom Forrai Gábor Kortárs nézetek a tudásról című könyvét.


7 megjegyzés:

  1. ... de azt még mindig nem tudjuk, hogy mi jár annak akinek mindig igaza van?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem egy tábla finom csokoládé, lehetőleg pirított mandulával.

      Törlés
  2. 'Lyó válasz! : )) .... Hakapeszi Makis, de 'lyó!!!

    Devisziontellenben, állítom, hogy csak a fekete csoki ésszerű, aki ezzel vitatkozik, annak nincs sem igaza, sem IGAZA, tehát nem jár neki csoki : )

    VálaszTörlés
  3. Ezt a kérdéskört feszegeti Szabados Ádám írása, érdemes elolvasni:
    http://divinity.szabadosadam.hu/?p=12839

    "Furcsa lenne a vélt önkény ellen érvényes hivatkozás nélkül, egy alternatív önkény nevében fellépni."
    Márpedig egyre inkább megfigyelhető ez a tendencia. A szólásszabadság felkent védelmezői elképesztő türelmetlenséggel viszonyulnak az eltérő véleményekhez.
    Ilyen az ember ... Nem hiszem, hogy lenne bárki, aki őszintén, komolyan végiggondolva az igazságok egyenértékűségét vallaná.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a javaslatot és a visszajelzést.

      Törlés
    2. Tényleg érdemes és tanulságos volt elolvasni : ) Szabados Ádám írását.

      Szeretem a világos beszédet ... van benne fény : )

      Törlés
    3. Ha megtalálod benne a legalább három komoly tényszerűtlenséget, megfelezhetjük a mandulás csokit.

      Törlés