2015. október 6., kedd

Borul-e a bili?

A józan ésszel várható nehézségek ellenére Angela Merkel viszonylag sokáig magabiztosan, elengedett kézzel ült a bilin. Rendületlenül hirdette, hogy a németek minden menekültet szeretettel látnak – elfelejtve hozzátenni, hogy miután a megmentendő szerencsétlen 2000 eurót fizetett az embercsempészeknek az életveszélyes átkelésért Törökországból Görögországba, majd újabb embercsempészeknek köszönhetően végigtúrázott a Balkánon, átkelt Szerbián, Magyarországon és Ausztrián. Az akadályversenyeztetés már önmagában hiteltelenné teszi a németek segítő szándékát, a kancellár asszony azonban rendületlenül kitartott, sőt ma is kitart a mellett, hogy Németországnak ez „sikerülni fog".

Tény, hogy minden német újság, minden német TV és rádió a fogadókészséget visszhangozza, szimpatikus és beilleszkedő menekülteket mutat, egyfajta önhipnózisként. Lassan azonban megjelentek, majd sokasodtak az arra utaló jelek, hogy a németek többsége másként gondolkodik.

Vannak, akik úgy látják, hogy az eredetileg 800 ezer körülire várt menekülthullámból úgy lett 1,5 milliós várakozás, hogy Merkel felelőtlen nyilatkozatai plussz 700 ezer embert csalogatnak Németországba. Sokan sérelmezik, hogy a kancellár asszony elfelejtette megbeszélni a németekkel a terveit. Messze nem érték még el a másfél milliót, ám egy friss újságcikk már arra utal, hogy hamarosan kiborulhat a bili: reprezentatív felmérés szerint a németek 72%-a azonnali hatállyal leállítaná a menekültek befogadását, 63% szerint kimerült az ellátó kapacitás, és 81% ragaszkodik a határellenőrzés visszaállításához.

Mindezt olyan háttérben kell értelmezni, hogy a németeké Európa legjobban teljesítő gazdasága, folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a menekülteknek be kell illeszkedniük, meg kell tanulniuk a nyelvet, fel kell adniuk az arcot takaró fátylat, és le kell mondaniuk az elavult patriarchális szokásokról. A német rendőrség plussz létszámot és költségvetést kapott a bevándorlók környezetében, sűrűbben járőrözik, eltökélten rendet tart. Azt mondhatnánk, hogy ha valakinek van esélye sikerre vinni a menekültek integrációját, akkor a németeknek van. Ennek ellenére fogytán a lakosság türelme.

Azt gondolom, hogy ami késik, nem múlik. Merkelnek a hivatalába kerül a meggondolatlan látványpolitizálás, a németeknek a jóléte bánja az idealizmust, az európai többség világlátását pedig rövidesen átformálja a célszerűtlenül kezelt menekültügy.

Ideje szembenézni azzal, hogy Mohamed nem a kulturális sokszínűség jegyében, hanem tudatosan, kifejezetten a kereszténység ellenében alapított új vallást. Ebből a hozzáállásból egyenesen következik az agresszivitás, a békétlenség, a rosszlét, mára pedig az egész iszlám kultúrkör látványos összeomlása. Az iszlám társadalmak fenntarthatatlanná váltak, már csak az olajbevételek tartják őket életben. A hinduizmus nem a többi vallással szemben alakult ki, a judaizmus és a kereszténység sem. Az iszlám viszont igen, és ez átlagon felüli kihívássá teszi a muszlimok befogadását. Aki nem hiszi, járjon utána.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése