2015. október 8., csütörtök

Válts operációs rendszert

A világnézet műszaki megközelítésben olyan, mint a számítógép operációs rendszere. Elvben semmi akadálya annak, hogy azt telepítsd a gépedre, amelyiket a legjobbnak tartod.

Ha szabadon választhatsz az Apple OS X, a Windows és a Unix/Linux között, mert a hardvered alkalmas mindegyik futtatására, akkor olyan szempontok alapján hozhatod meg a döntést, hogy melyik a leggyorsabb, legstabilabb, legbiztonságosabb, legszebb, legegyszerűbb, legkönnyebben kezelhető, mit használnak a barátaid, melyikhez érhető el a legtöbb program, stb. Ha meghoztad a döntést, letöltöd a telepítő fájlokat, és felteszed a gépedre a kiválasztott operációs rendszert. Akár többet is feltölthetsz a merevlemezre, de egyszerre csak egyet használhatsz. Legkésőbb a géped bekapcsolásakor el kell döntened, hogy ezúttal melyiket fogod futtatni.

Ugyanezt megteheted a világnézeteddel is, az alábbi lépésekben.

1. Nézz körül a világnézetek piacán, mérd fel a választékot.
2. Válaszd ki a számodra szimpatikus világnézetek egy csoportját, és hasonlítsd össze őket.
3. Döntsd el, melyik a legszebb, legstabilabb, legjólétibb, legdemokratább, legtoleránsabb, legfenntarthatóbb, legboldogítóbb.
4. Ha egyszerre több is tetszik, nézz utána, hogy telepíthetők-e párhuzamosan a hardveredre. Amennyiben igen/nem, máris kezdheted az egy vagy több világnézet telepítését.
5. Keresd meg az agyad főkönyvtárában a konfigurációs fájlt, majd nyisd meg. A fájl neve config.sys, foszabaly.ini, vagy hasonló.
6. Nézd meg a fájl tartalmát. Amennyiben megtalálod benne a „Szeresd embertársadat, mint önmagadat." karaktersort, tedd azt a legelső sorba. A többi sort törölheted, /* ... */ megjegyzésjelek közé teheted, vagy akár változatlan formában benne is hagyhatod a fájlban, kiegészíthetve a saját piacfelmérésed eredményével. Ha az utóbbit teszed, akkor a rendszered minden induláskor rá fog kérdezni, hogy mit töltsön be.
7. Az alábbi kezdőképernyőhöz hasonlót fogsz látni.
    Válasszon a következő rendszerparaméterek közül.
          1. Szeresd embertársadat, mint önmagadat.
          2. Ne tedd másnak, amit nem szeretnél, hogy veled tegyenek.
          3. Átkozottak a hitetlenek, sorsuk fájdalom és szenvedés.
          4. Anyagból lettél, anyaggá porlasz, a világban nincs cél, sem értelem.
          5. A szenvedés körforgásából úgy szabadulsz, hogy lemondasz minden múló boldogságról.
          6. Mindenki igazsága egyenértékű, kivéve ezt a mind felett álló egyenlőségszabályt.
          7. A szabadságod addig terjed, amíg nem ütközik más szabadságába.
          8. Csak az egyén számít, közösség nem létezik.
          9. Csak a közösség számít, egyén nem létezik.
          10. Legyen mindenkinek a hite szerint.
           ... stb.
8. Válaszd ki a szimpatikus paramétert, és nyomd meg az ENTER gombot. Érdemes egymás után több lehetőséget is kipróbálni futásidőben, és hosszabb távon azokat meghagyni, amelyek tapasztalat szerint hatékony rendszerműködést eredményeznek.

3 megjegyzés:

  1. Rettentő fura, hgy a világnézet-választást shoppingként és kísérletként fogod fel. Ebből valahogy kimarad, hogy mi is az a világnézet: az, ahogy a fenyíló értelmű fiatal ember mint autonóm személyiség a világot szemléli (nézi). Soha, egyetlen generáció sem csupán a meglévő kortárs világnézetekből választ. Mindig, minden generációnak van látásmódja a tekintetben is, hogy hogyan szemléli azt a többségi világnézetet, amely készen adódik számára. Ettől változik a történelem folyamán minden nagyobb és kisebb világnézeti rendszer. Az egyén nem csak egyikhez képest választja a másikat. Az is változik, ahogyan egy adott világnézeten belül az emberek időben változó módon felfogják a dolgokat. A hatékony rendszerműködés kulcsa nem a világnézetek közötti fegyveres vagy piaci küzdelem, hanem az emberek közötti megfelelő együttműködês, aminek a kereteit NEM a vallásoknak kell megadnia, hanem a nemzetkózi/szupranacionális együttműködési színtereknek, mint az ökumené, az ENSZ, satöbbi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. „Rettentő fura, hgy a világnézet-választást shoppingként és kísérletként fogod fel."

      Mire felnő az ember, elvben képessé válik a világlátását átgondolt felülvizsgálat tárgyává tenni. Valószínűleg nem mindenki, de optimistán feltételezem, hogy a blogomat olyanok olvassák, akik képesek erre.

      Törlés
    2. Nem mindenki vált fiatal felnőttként világnézetet és küzd utána még évtizedekig. Van, aki zökkenőmentesebben fejlődik a világlátásában. De a lényeg: az ember sokféle, és ahány ember, annyi világlátás. Az Általad propagált legjobb mosószer, a kereszténység is MINDEN, csak nem egységes világnézet. -- Most fogalmazod meg először ilyen egyértelműen, hogy alapvetően térítőmunkát végzel (segíted az olvasókat felülvizsgálni a saját világlátásukat az Általad javasol keresztény keretek közt).

      Törlés